Dáð frá Keldudal, f -87†

Dáð frá Keldudal hösten 2006

Vi köpte Dáð år 2000 av Leifur på Keldudal. Hon kom samtidigt som Sveifla och hade ett stoföl vid sidan. Stofölet är Náttrún och hon ägs av Lena Oskarsson. Dáð hade fått 9 avkommor när hon kom till oss. Dáð har gedigen stam med första klass föräldrar med hederspremie för avkommor. Hennes mamma Djörfung var helsyster med Sveiflas pappa Amor. Nös frá Keldudal är ett av stamstona i Keldudalsaveln. Kända hästar från Keldudal är bl a Venus, Ísold och Ísar. Dáðs avkomma Geysir är en förstaklass hingst som finns i Danmark. Han är bl a pappa till Diddis kända passhäst Flosi frá Keldudal. Dáð fick totalt 17 avkommor; 12 hingstar och 5 ston. Dáðs avkommor är vackra och rör sig smidigt i alla gångarter. Hon verkar kunna ge ”riktiga” femgångshästar. Tack vara hög BLUP fick hennes söner Draumur och Dagur betäcka som unghingstar. Dáðs sista föl föddes sommaren 2008 efter att Dáð gått över tiden mer än 4 veckor. Det blev en hingst som var svag och Dáð försökte få den att ställa sig upp men efter en stund visade hon inget större intresse för den. Förmodligen insåg hon att det var något fel på fölet. Det gjorde inte vi utan vi hjälpte den på benen och såg till att den fick mjölk. Efter 6 veckors kämpande och passande insåg vi att den aldrig skulle bli bra. Eftersom Dáð var gammal, inte släppte pälsen och började få problem med foderinpackningar bestämde vi oss för att hon och hennes sista föl skulle få bli begravda tillsammans här på gården.

Dáðs avkommor

0 Responses to “Dáð frá Keldudal, f -87†”


  • No Comments

Leave a Reply